
Varför behöver personer med CF vitamintillskott?
För personer med Cystisk fibros är det inte lätt att äta en näringsrik och balanserad kost. Det beror på att de flesta med CF har funktionsrubbningar i bukspottkörteln som därför inte producerar tillräckligt med enzymer för att bryta ned, smälta eller absorbera näringsämnen från maten de äter. Detta är ett särskilt problem för de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K, och utan tillskott kan dessa näringsämnen utarmas, vilket leder till näringsbrist.
Det är här Paravit®-CF kan hjälpa dig. Paravit®-CF är särskilt utformat för att komplettera fettlösliga vitaminer A, D, E och K i rätt doser, lämpliga för personer med cystisk fibros, baserat på de senaste Europeiska riktlinjerna för kostbehandling av cystisk fibros patienter.
Tidigare kunde personer med cystisk fibros behöva ta flera kosttillskott varje dag för att få i sig fettlösliga vitaminer. Med Paravit®-CF oral lösning eller kapslar kan de fyra fettlösliga vitaminerna nu tas i en enda bekväm daglig dos.
Varför är fettlösliga vitaminer viktiga för att bibehålla hälsan?
De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K har en rad viktiga funktioner i människokroppen och är avgörande för att bibehålla en god hälsa. Detta avsnitt beskriver deras viktiga roller och lyfter även fram bra kostkällor för varje vitamin.
Vitamin A spelar en viktig roll i många delar av kroppen. Det är viktigt för att vårt immunsystem (kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och infektioner) ska fungera normalt och för att vår hud, våra ögon och våra slemhinnor ska må bra (det kan t.ex. bidra till att upprätthålla/reparera slemhinnan i våra lungor).
När kroppen inte får i sig tillräckligt med A-vitamin kan man få torr hud, torra ögon, nattblindhet, dålig sårläkning, hämmad tillväxt (i barndomen) och en ökad risk för luftvägsinfektioner.
För att förebygga brist finns bra kostkällor för vitamin A i:
- Mejeriprodukter, t.ex. mjölk, yoghurt och ost
- Fet fisk, t.ex. lax, makrill, sardiner, sill, pilgrimsmussla
- Lever*
- Äggula
- Morötter och andra färgglada orange, gula och gröna grönsaker
*Du bör undvika att äta lever om du är gravid, eftersom lever innehåller exceptionellt höga halter av vitamin A, som kan skada ditt ofödda barn.
D-vitamin har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, eftersom allt mer forskning visar hur viktigt detta vitamin verkligen är. För det första är den avgörande för att hjälpa kroppen att ta upp kalcium från maten, så att vi får starka ben och tänder när vi växer och åldras. D-vitamin hjälper också till att hantera inflammation och spelar en viktig roll för att upprätthålla kroppens immunförsvar. Det har också kopplats till förbättrad lung- och muskelfunktion, vilket är särskilt viktigt för personer som lever med CF.
I Norden löper vi alla risk att drabbas av D-vitaminbrist. Det beror på att det mest effektiva sättet för våra kroppar att producera D-vitamin är att exponera huden för solljus (vilket är svårt att få under vintermånaderna). Symtom på D-vitaminbrist är ökad risk för infektioner (särskilt lunginflammationer), trötthet och utmattning, ben- och/eller muskelsmärtor, dålig sårläkning och nedstämdhet. För att förebygga D-vitaminbrist är det mycket viktigt att du tillbringar tid utomhus varje dag, minst 20-30 minuter om det är möjligt.
Var finns D-vitamin?
Livsmedel som innehåller D-vitamin är enligt Livsmedelsverket framförallt fisk ex. lax, sill och makrill. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
E-vitamin är en antioxidant som skyddar cellerna i kroppen från skador som orsakas av föreningar som kallas fria radikaler. Det bidrar till att stärka vårt immunförsvar och att bibehålla frisk hud, ögon, nerver och blodkroppar. Brist på E-vitamin kan leda till anemi (blodbrist) genom att röda blodkroppar oxideras samt olika neurologiska besvär.
Främsta livsmedelskällorna för E-vitamin är enligt Livsmedelsverket:
- Nötter och frön
- Vegetabiliska oljor och margarin
- Vetegroddar
- Gröna bladväxter
- Avokado
- Fullkornsprodukter
- Ägg
K-vitamin är viktigt för blodkoagulering, vilket är avgörande för att stoppa sår från att blöda och för att hjälpa dem att läka. Vitaminet är också viktigt för att bibehålla en god benstomme, tillsammans med kalcium och D-vitamin.
Det främsta symptomet på K-vitaminbrist är att man blöder för mycket. Detta kan vara mer uppenbart externt, t.ex. från ett skärsår eller sår, än internt, t.ex. från kraftiga blåmärken eller mycket mörk avföring (vilket kan vara ett tecken på blod i avföringen).
Bra kostkällor för K-vitamin inkluderar:
- Gröna bladgrönsaker
- Vegetabiliska oljor och margarin, t.ex. raps-, oliv-, solros-, soja- och majsbaserade oljor/margarin
- Lever
För att tillgodose ditt behov av fettlösliga vitaminer kan du försöka inkludera ovanstående livsmedelskällor i din kost, vid måltider då du tar dina enzymer. Om din läkare har rekommenderat dig att ta fettlösliga vitamintillskott, såsom Paravit®-CF, är det viktigt att du fortsätter att ta dem som rekommenderat, även om du äter bra källor till vitamin A, D, E och K.
*Du bör undvika att äta lever om du är gravid, eftersom lever innehåller exceptionellt höga halter av vitamin A, vilket kan skada ditt ofödda barn.